Forside  |  Kontakt  |  Sitemap  |  Log ind

ELINDCO har lagt sidste hånd på krematorie-byggeri

Tirsdag d. 23. april blev det nye fælleskrematorium i Ringsted officielt indviet ved en stor reception. Igår blev det taget i brug for første gang.

Det er ELINDCO der som totalentreprenør har stået for gennemførslen af det specielle byggeri – det første af sin slags i Danmark – og et arkitektonisk smukt byggeri beliggende på en 50.000 m2 grund købt af Kærup Gods og beliggende uden for Ringsted.

ELINDCO har igennem hele projekteringsfasen været flankeret af et kompetent rådgiverteam bestående af arkitekterne Jørgen Langvad A/S og ingeniørfirmaet Hansen, Carlsen og Frølund A/S. Selve byggeriet er tegnet og udbudt af Henning Larsen Architects.

Krematoriet er opført i gedigne materialer og med utallige arkitektoniske finesser. Råhuset består af in situ støbte fundamenter, terrændæk og kældervægge, samt betonelementer i stueplan og i det dobbelthøje ovnrum. De bærende søjler i ovnrummet spænder fra kælder til tag med en længde på ca. 12 meter.
Facaderne er udført i specialsten fra Petersen Tegl A/S og glas/alu facader i Schüco system. På taget er der lukket med kileskåret isolering og pap, og taget afvandes i et uv-system.
De indvendige overflader fremstår primært i murværk ligeledes udført med specialsten fra Petersen Tegl A/S, mens de øvrige overflader fremstår malet eller i rå beton.
Samtlige gulve er udført i 25 mm kinesisk granit lagt i format 650 x 650, lavet specielt til opgaven, så det passer ind i husets øvrige modul system.
Væggen mellem gangen for pårørende og ovnrummet er udført i det såkaldte ”private glass”, der kan ”tændes eller slukkes”, alt efter om der ønskes gennemsigtighed til ovnrummet.  

Projektchef fra ELINDCO, Poul B. Jørgensen siger: ”Det har været spændende og udfordrende at udføre et bygværk med så mange arkitektoniske finesser, og konstruktive udfordringer. Det har samtidig været en fornøjelse, at der er valgt gedigne kvalitetsmaterialer ’hele vejen’.”

”Det er tydeligt, at der er tænkt over hver en detalje i byggeriet, og at det er tegnet og opført med stor respekt og omtanke for den funktion, som krematoriet skal udføre. Og så er der tale om et helt igennem top moderne byggeri, udstyret med den førende teknik og teknologi for fagområdet”, siger Poul B. Jørgensen. Selve krematorieteknikdelen er leveret af ekstern entreprenør (bygherreleverance) fra Holland, men koordineret af ELINDCO.

Selvom ELINDCO under vejs er stødt på flere uforudsete udfordringer, bl.a. i form af blød jordbund, der uheldigvis forsinkede byggeriet et par måneder ser Poul B. Jørgensen tilbage på et godt projektforløb: ”Samarbejdet med bygherre og andre involverede parter på byggesagen har været konstruktivt og løsningsorienteret fra start til slut og medført, at vi har fået skabt et unikt bygværk for Danmarks største krematorium.”

Også Peter Munch fra Henning Larsen Architects og formand for bestyrelsen og provst i Slagelse Provsti Torben Hjul Andersen er glade for samarbejde og resultat. I deres taler ved indvielsesreceptionen benyttede de begge lejligheden til at takke for det empatiske, produktive og konstruktive samarbejde der har været med de involverede parter.

”Alle involverede parter har gjort deres ypperste for at skabe et krematorium, der tager bedst mulig hensyn til økonomiske, etiske og miljømæssige aspekter. I sidste ende handler det om respekt for det liv, der er levet – og de pårørende, der stadig lever. At skabe en værdig og respektfuld ramme, et værdigt hus – og det er der.”, sluttede Torben Hjul Andersen sin indvielsestale af.

 

Sag-549-1 Sag-549-2  

 Foto: Jeppe Carlsen